Et efterskoleår er noget mange unge ser frem til. Det er et år fyldt med sjov, hygge og en masse personlig udvikling. Udover dette, så er efterskoler som regel struktureret omkring forskellige linjer og valgfag, hvilket betyder at man på en efterskole er omringet af ens interesser.
Et efterskoleår er også en stor omvæltning for de unge. Pludselig skal man ikke længere bo hos mor og far, men bevæge sig ud i verden og skal i større grad stå på egen fod. Heldigvis er efterskolelærere meget engagerede i deres arbejde. Faktisk har de fleste efterskolelærere valgt arbejdet netop fordi, at de elsker at arbejde med unge mennesker. Så helt på egen fod står man overhovedet ikke. Udover efterskolelærerne, så er man på efterskole også omringet af andre ligesindede unge mennesker. Disse relationer på kryds og tværs skaber det fantastiske fællesskab som er et kendetegn for efterskolelivet.
Inden de unge skal på efterskole er hovedet fyldt med en masse forskellige spørgsmål og tanker. Hvem skal jeg mon bo på værelse med? Hvor mange er der på mit linjefag? Hvad nu hvis jeg får hjemve?
På denne side vil vi skrive lidt forskellige informationer om efterskolelivet. På den måde kan vi måske afklare nogle af de spørgsmål du har i hovedet. Hvis du brænder inde med noget du gerne vil have svar på, som du ikke får her, så må du altid ringe til os.
Bliveweekender er weekender hvor eleverne skal blive på skolen. Disse er oftest i forbindelse med, at der er undervisning eller andre aktiviteter i weekenden. Det kan f.eks. være når vi har gymnastikopvisninger.
Der er også bliveweekend i forbindelse med linjefagsweekend, efterskolernes dag, gamle elevers dag og når vi har musicalweekend (i musicalweekenden er det kun musikere og skuespillere der skal blive).
På skolen har vi et lækkert udeareal med gode muligheder for at sidde og hygge sig. Vi har f.eks. bord-bænke sæt rundt omkring udenfor og hængekøjer der kan hænges op, hvis vejret er til det. Udover det, så har vi også en shelter man kan være i.
Man kan også tage et tæppe med udenfor og hygge sig sammen med kammeraterne. Man må ikke tage dyne og puder med ud. Det er derfor en god ide at medbringe et tæppe, som du kan tage med ud.
Normalvis må man ikke sove udenfor. En gang i mellem kan det aftales med weekendlæreren i weekenderne, når vejret er godt. Andre gange har vi i weekenderne lavet en teltlejr udenfor, hvor eleverne har sovet.
Alle hverdage på skolen starter ud med en morgentur. Her skal alle elever være klar ude ved læreren der har morgenvagt klokken 7.25. Efter morgenturen spiser vi morgenmad inde i spisesalen. Morgenturen er til for at kvikke dig op, så vi kan hjælpe dig med at blive frisk og klar til en ny skoledag. Morgenturen er en del af skoledagen, og der vil derfor også blive ført fravær. Vi har normalt ikke morgentur i weekenderne.
Som udgangspunkt er det dit eget ansvar at komme op om morgenen. Det er et element af dannelsen på efterskolen og det at lære, at stå på egne ben. Hvis du har svært ved at komme op, så kan du måske lokke din roomie til at hjælpe dig. I særlige tilfælde kan det være at morgenvagten af og til kommer forbi dig om morgenen.
I hverdagene holder vi altid morgensang. Det gør vi fordi, at vi er en Grundtvigsk efterskole, hvor fortælling og sang har en særlig værdi. Gennem fortælling og sang bliver vi klogere på os selv, hinanden og vores fælles historie. Udover dette, så er fællessang med til at sammentømre personer, fællesskab og sammenhold. Musik og sang betyder noget helt særligt for mennesket, både når vi er glade eller kede af det. Det vil vi på skolen gerne holde fast i.
Til morgensangen er det vigtigt for os, at alle synger med. Alle kan synge. Enhver fugl synger med sit eget næb og når vi synger i fællesskab lægger man mærke til helheden, og ikke den enkelte. De fleste elever bliver faktisk rigtig glade for at synge sammen. Der er hvert år nogle særlige sange, som fortæller noget om lige netop det efterskoleår og det særlige fællesskab årgangen havde. Denne glæde ved sangen og sammenkoblingen mellem fællessang og fællesskab, er noget vi ser år efter år.
Til morgensang synger vi to sange og der gives beskeder indimellem, som vedrører skoledagen. Der gives også beskeder om aktuelle emner eller meddelelser fra elever eller elevråd.
Typisk synger vi sange fra Højskolesangbogen, men også fra DGI’s sangbog og andre relevante efterskolesange. De fleste sange er på dansk, men der er også en del på engelsk. Det hænder også, at vi synger på svensk, norsk eller tysk.
Vores elever kommer også gerne med sangforslag til morgensangen. Hvis det er en sang der er egnet til fællessang og pianisten kan spille den, så tager vi meget gerne imod forslag. Jo længere vi kommer hen på året, jo flere forslag plejer vi at få fra eleverne. Oftest finder årgangen nogle bestemte sange, der betyder noget helt særligt for netop det elevhold.
Vi håber ikke det bliver nødvendigt med mere onlineundervisning. Men skulle det ske, så er vi forberedt og får det bedste ud af det. Eventuel onlineundervisning vil komme til at foregå på Microsoft Teams.
Vi vil så vidt muligt forsøge at få undervisningen til at foregå som den gør, når vi er fysisk på skolen. Vi vil finder forskelligt interessant materiale, som vi kan gennemgå og diskutere i fællesskab eller i grupper.
Derudover vil vi også lave forskellige sociale onlineaktiviteter, så vi kan have nogle sjove og meningsfyldte stunder sammen, hvor der foregår andet end fag-faglige aktiviteter. Dette kunne f.eks. være quizzer, lege eller andre aktiviteter. På den måde kan vi få det bedste ud af at skulle være online.
Som udgangspunkt skal du selv have din egen pc/mac med på skolen. Det er rarest for dig, så du har alle dine skoleting på din egen computer. Hvis du mangler en pc i en periode, så har vi et begrænset antal låne pc’ere.
Hvis du låner en pc af skolen, så er den dit ansvar imens du har den. Hvis pc’en går i stykker, så skal du eller dine forældre erstatte den. Det kan derfor være en god ide at have en ulykkesforsikring, der erstatter de ting, som du skulle risikere at ødelægge.
Ved at acceptere giver du dit samtykke til, at vi kan indsamle og behandle oplysninger om din browsingadfærd.
Kontakt os
Se vores kontaktoplysninger